Wat je wel en niet moet doen bij een scheiding

In de media lijkt steeds meer aandacht te zijn voor vechtscheidingen. Dat is aan de ene kant goed, want het percentage vechtscheidingen is nog altijd te hoog én een vechtscheiding zorgt voor flink leed bij de betrokken kinderen. Een aspect dat niet genoeg onder de aandacht kan worden gebracht. Maar al deze aandacht heeft ook een keerzijde. Want we kunnen daardoor uit het oog verliezen dat het overgrote deel van de echtscheidingen wel respectvol verloopt.

Familie & Echtscheidingen
mr. M.J.W. Jongenelen (Michelle)

Hoe ga je op een goede manier uit elkaar? Wat kunnen jullie hier sámen aan doen? Welke bijdrage kun je zelf leveren? Wat kun je beter niet doen?

In deze blog ga ik in op enkele do's en don'ts bij een scheiding. 

1. Wel doen: Schakel een specialist in

Kies voor een gespecialiseerde scheidingsmediator. Scheiden doe je namelijk samen. Is mediaton écht geen oplossing of is het mediationtraject mislukt? Kies dan allebei voor een gespecialiseerde familierechtadvocaat. Dankzij hen kan alsnog een overlegscheiding tot stand komen (ook als het dreigt te escaleren).

Op de site van de vereniging van advocaten die gespecialiseerd zijn in personen-, familie- en erfrecht (vFAS), vind je een deskundige mediator en advocaat in jouw regio (www.vfas.nl). 

2. Wel doen: Raadpleeg een vertrouwenspersoon

Het is belangrijk dat je, naast een deskundige, ook een vertrouwenspersoon benadert. Denk aan een goede vriend(in), broer, zus, kennis of een collega die jou goed kent. Iemand waar jij je prettig bij voelt én die niet snel oordeelt. Je hebt immers óók behoefte aan een luisterend oor, zeker als het je even allemaal te veel wordt.

Loop je echt vast? Raadpleeg dan je huisarts of schakel zelf een coach of psycholoog in. Je mag rouwen, maar op enig moment moet je ook weer uit de put klimmen.

3. Wel doen: Houd vol in het mediation-traject, ook als het moeizaam loopt

Regelmatig hoor ik mensen die gaan scheiden zeggen dat ze al één of twee gesprekken hebben gehad bij een mediator, maar dat ze nu toch graag een eigen advocaat willen. Eén of twee gesprekken zijn doorgaans niet voldoende om een (jarenlang) huwelijk netjes af te ronden.

Een goede mediation bestaat uit meerdere fases: eerst is er aandacht voor de emotionele kant, vervolgens voor de kinderen, dan voor de financiële aspecten en tot slot voor de juridische kant.

4. Wel doen: Accepteer de scheiding

Een echtscheiding is een emotioneel proces. Je mag verdrietig of boos zijn, maar waak er voor dat deze emoties jouw leven gaan beheersen.

Mogelijk was het niet jouw wens om te scheiden. Streef er echter wel naar dat je de scheiding kunt accepteren. Vooral voor je kinderen is dit belangrijk. Zij voelen feilloos jouw verdriet, boosheid en angst aan. Als deze emoties te lang voortduren of zelfs de overhand nemen, dan kan dit erg veel schade toebrengen aan kinderen.

5. Niet doen: Alleen kijken naar de laagste prijs

Goedkoop is vaak duurkoop. Wees kritisch bij het uitkiezen van een mediator. Mediator is geen beschermde titel. Trap niet in advertenties waarin wordt geclaimd dat jij snel en goedkoop kunt scheiden! Een goede mediator moet beschikken over voldoende juridische, financiële en fiscale achtergrond. Een ervaren familiemediator of -advocaat heeft niet voor niets tien jaar studie achter de rug.

Kies daarom voor een gekwalificeerde mediator, bij voorkeur een vFAS-mediator (www.vfas.nl). Informeer bij de mediator naar het maken van een vaste prijsafspraak. Steeds meer mediators werken daar namelijk mee. 

6. Niet doen: Het gesprek van de dag worden

Waak er voor dat jouw echtscheiding het gesprek van de dag wordt. Met name in een wat kleinere gemeenschap ontstaan snel praatjes. Je mag best laten blijken dat je door een moeilijk proces gaat. Als je uitdraagt dat jij en jouw ex-partner de scheiding zo goed mogelijk samen proberen te regelen, valt er weinig te roddelen. Wel zo fijn, met name voor de kinderen.

7. Niet doen: Je directe omgeving als juridisch adviseur gebruiken

Deel niet te veel details over je echtscheiding met de buitenwereld. Je zal ervaren dat veel mensen vanuit hun eigen ervaringen of perspectieven iets vinden van jouw scheiding of jou (ongevraagd) adviezen geven.

Vertrouw niet op je omgeving of op het internet als het gaat om juridisch advies. Benader een juridisch adviseur of vraag je mediator. Onthoud bovendien dat elke gezinssituatie anders is en dat bij elke echtscheiding dus ook andere afspraken horen.

Wil je meer weten over wat er komt kijken bij een echtscheiding of wat mediation voor jou kan betekenen? Neem contact op met Michelle via jongenelen@haansroosendaal.nl of via 0165 - 592000.

actualiteiten over familie & echtscheidingen