Roosendaalse dochters: 'Ontbind het huwelijk van onze demente moeder'

ROOSENDAAL - Twee Roosendaalse dochters vragen de rechtbank om het huwelijk van hun moeder nietig te verklaren. Zij was volgens hen toen al dement en overzag de consequenties van haar ja-woord niet.
Voor het eerst in het Nederlandse familierecht vragen kinderen wegens dementie om ontbinding van het huwelijk van een ouder, in dit geval hun moeder. Binnenkort doet de meervoudige kamer van de Bredase rechtbank uitspraak in deze zaak.ngenelen, oktober 2016, BN de Stem

Familie & Echtscheidingen
mr. M.J.W. Jongenelen (Michelle)

Ziekte van Alzheimer

De kwestie zal jurisprudentie opleveren, verwacht de Roosendaalse advocaat Michelle Jongenelen. Zij behartigt de belangen van Margita en Colinda Soeters. Zij betwisten het huwelijk, omdat hun moeder Christina (75) al vóór haar huwelijk - een jaar geleden - dementeerde als gevolg van de ziekte van Alzheimer.

De door de rechtbank ingeschakelde onafhankelijke geriater dr. Paul Dautzenberg bevestigt dat nu. Hij zegt dat mevrouw Soeters niet in staat was de gevolgen en betekenis van een huwelijk voldoende te overzien. Dautzenberg acht het ‘zeer twijfelachtig' dat zij in staat was haar wil te bepalen.

Dochters onterfd

De Roosendaalse vrouw is al geruime tijd gedwongen opgenomen voor psychiatrische verpleging. Haar 59-jarige echtgenoot uit Heemskerk woont in haar koopwoning die nu deels op zijn naam staat. De dochters zijn onterfd. Hij getuigde voor de rechtbank dat zijn vrouw pas ná het sluiten van het huwelijk geheugenproblemen kreeg.

Sinds 1 april 2014 is het voor kinderen wettig mogelijk de rechtbank om nietigverklaring van het huwelijk van hun ouders of grootouders te vragen. Volgens advocaat Jongenelen is de ‘zaak Soeters' en het dementieprobleem bij uitstek het voorbeeld waarom deze wettelijke bepaling zo van belang is. „Door toename van de vergrijzing en daarmee het aantal dementerenden, kun je verwachten dat dit soort procedures veel vaker gevoerd zal worden. Nu is het nog uitzonderlijk en is iedereen buitengewoon benieuwd naar de overwegingen van de rechter bij zijn uitspraak."

actualiteiten over familie & echtscheidingen