Met je kind op vakantie?

De zomervakantie staat weer voor de boeg! De voorbereidingen zijn mogelijk al in volle gang en het aftellen kan nu écht beginnen. Heb je samen met je (ex-)partner het gezag over jullie kinderen en ga je aankomende zomer alleen met je kinderen op vakantie? Zorg dan dat je niet voor verrassingen komt te staan tijdens je reis. 

mr. M.J.W. Jongenelen (Michelle)

Veel ouders met gezag zijn zich er niet van bewust dat zij de toestemming van de andere ouder nodig hebben voor een reis met een minderjarig kind. Bij de Nederlandse luchthavens wordt jaarlijks in de zomer extra streng gecontroleerd op ouders die alleen met hun kind(eren) reizen. Overigens geldt dat je de toestemming van de andere ouder ook nodig hebt indien je met de auto, bus of trein reist. 

Lees hieronder verder voor de meest gestelde vragen en de antwoorden.

Wat moet ik nu eigenlijk meenemen tijdens mijn vakantie om aan te tonen dat ik toestemming heb van de andere ouder?

  • een speciaal toestemmingsformulier. Op de website van de Rijksoverheid kun je een speciaal toestemmingsformulier downloaden. Vul dit formulier zo volledig mogelijk in en bespreek het samen met jouw (ex-)partner. Het formulier moet door beide ouders ondertekend worden;
  • een kopie van het paspoort of identiteitsbewijs van de ouder die toestemming moet geven;
  • een uittreksel waaruit volgt dat je het gezag hebt (op te vragen bij de rechtbank of via een advocaat);
  • een uitdraai van de zorgregeling (en dus een pagina uit het ouderschapsplan of de uitspraak van de rechter);
  • een recent internationaal BRP uittreksel (op te vragen bij de gemeente). 

Het advies is om alle stukken bij elkaar te bewaren in een plastic mapje en op te bergen bij de reisdocumenten. 

Heb ik voor iedere vakantie een nieuw toestemmingsformulier nodig? 

Ja, voor iedere reis heb je een nieuw ingevuld en ondertekend formulier nodig. Sommige ouders werken met een machtiging omdat zij vaak reizen en niet willen dat er telkens een nieuw formulier getekend moet worden. Dat kan alleen indien jullie dat allebei willen. Bespreek de mogelijkheden eventueel met een advocaat. 

Wat nu als mijn ex-partner geen toestemming geeft?

Bespreek altijd tijdig je vakantieplannen met je ex-partner. Geef, voor zover mogelijk, ruim van te voren aan wanneer je precies op vakantie wil gaan, hoelang je op vakantie wil gaan en waar je precies heen wil gaan. Is overleg niet mogelijk of laat jouw ex-partner heel duidelijk weten dat zij/hij geen toestemming geeft? Dan kun je vervangende toestemming vragen aan de rechtbank. Daarvoor heb je een eigen advocaat nodig. 

 

 


Fatal error: Call to a member function getId() on null in /www/htdocs/harsdvoc/private/compile/www/0f56e6f07398da614f95721b8b33e620ef33a38d.file.view.tpl.php on line 116