‘Kom uit het land waar prostitutie en blowen mag…'

Het land van Sinterklaas en Koninginnedag.’ Dit zong een illuster rapduo inmiddels alweer bijna 10 jaar geleden. Ondertussen is er aardig wat veranderd in Nederland. Het sinterklaasfeest wordt anders gevierd, Koninginnedag is vervangen door Koningsdag en Lange Frans en Baas B hebben een hekel aan elkaar. Daarentegen zijn blowen en een bezoek aan de hoeren nog altijd mogelijk in Nederland.

Strafzaken & Vervolging
mr. H. van Asselt (Henk)

Nederland blijft me verbazen, positief en negatief. Zo heeft de politierechter van de rechtbank Overijssel een man veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf. Hij had hiervoor al 12 uur bij de politie vastgezeten. Wat een misdaad moet hij hebben begaan! Nou, de beste man had een half jaar de Makro-foldertjes uit de brievenbus van een café gehaald. Gewoon van die simpele foldertjes met aanbiedingen. Waren foldertjes met een waarde van welgeteld nul nou echt de moeite om een heel strafproces op te tuigen?

Aan de andere kant zijn er ook rechters die verstandige, vooruitstrevende uitspraken doen. Zo ook de rechtbank Noord-Nederland, die geen straf heeft opgelegd voor het hebben van een wietkwekerij. Hoewel dit normaal wordt gestraft, maakt de rechtbank korte metten met het hypocriete gedoe dat het verkopen en gebruiken van hennep wordt gedoogd, maar het telen ervan verboden is. De rechtbank nam in het oordeel mee dat de telers netjes hun stroomkosten en belasting over de opbrengst hebben betaald. Ook veroorzaakten de telers geen overlast en hadden ze geen uitkering. Hoewel de telers schuldig zijn, vond de rechtbank het passend om geen straf op te leggen. Dit oordeel toont lef en maatschappelijk inzicht. Hopelijk houdt deze uitspraak stand. Vooral omdat het Openbaar Ministerie in hoger beroep gaat.

Het is natuurlijk ergens wel vreemd. We leven in een land waar op dezelfde dag een man wordt veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf voor het meenemen van foldertjes die overal gratis worden verspreid, maar ook telers geen straf krijgen opgelegd voor het hebben van een wietkwekerij.

Misschien is het een idee voor een nieuw lied: ‘Kom uit het land waar wiettelen mag en waar je voor het pikken van een foldertje de cel in moet voor een dag’.

actualiteiten over strafzaken & vervolging