‘Kom uit het land van…'

Pim Fortuyn en Volkert van der G., het land van Theo van Gogh en Mohammed B.’ Je leest het goed, ik begin mijn column weer met dat liedje van Lange Frans en Baas B. Een tijd geleden ook al.

Strafzaken & Vervolging
mr. H. van Asselt (Henk)

Toen schreef ik over opmerkelijke uitspraken door de Nederlandse rechters. Een man die foldertjes pikte werd tot een straf veroordeeld, maar tegelijkertijd werd in Noord-Nederland geen straf opgelegd aan een duo dat op professionele wijze een hennepkwekerij runde. Ook nu is het liedje van het duo Lange Frans en Baas B weer treffend. De rappers zingen over twee mensen die met elkaar verbonden zijn, noem het duo’s. Nederland kent naast Lange Frans en Baas B aardig wat bekende duo´s. Bassie en Adriaan, Peppi en Kokki, Bert en Ernie.

Wij leven in het land waar een illuster duo bovenaan de keten van de rechtspleging stond. Ivo Opstelten en Fred Teeven. Inmiddels zijn ze afgetreden. Deze vriendelijke VVD-vrienden wisten keer op keer gedrochten van ideeën als wetgeving te presenteren. Ivo en Fred vonden overigens gefinancierde rechtsbijstand niet zo belangrijk. Op goede bijstand door advocaten mag best worden bezuinigd. Deze schande is niet het onderwerp van deze column. Graag vraag ik namelijk je aandacht voor het nieuwste paradepaardje in een knap lijstje wanschepsels van wetten: de nieuwe Opiumwet.

Vanaf 1 maart is het namelijk ook strafbaar om voorbereidingshandelingen voor het opzetten van een hennepkwekerij te ondernemen of spullen daarvoor te verkopen. Dat betekent dat het aanschaffen van lampen of groeimiddelen strafbaar is. Ook het verkopen van die lampen en groeimiddelen is strafbaar. De straffen? In theorie tot 3 jaar celstraf of een boete tot € 81.000,00. Growshops kunnen hun handel gedag zeggen, want voor hen wordt het strafbaar om goederen te leveren waar wiet mee kan worden geteeld. Dit vraagt om een creatieve opstelling van growshopeigenaren. De growshopeigenaar van De Tevreden Rookster in Groningen heeft zijn handel meteen veranderd. Hij richt zich nu specifiek op de verkoop van kweekbenodigdheden voor ‘paprika’s’.

Hebben Ivo en Fred alles wel goed doordacht? Ik denk van niet. Omdat nu ook verkopers van teeltbenodigdheden als potentiële criminelen worden beschouwd, kan de vriendelijke kassavrouw bij het gemiddelde tuincentrum gemakkelijk de Opiumwet overtreden. Hoewel deze mensen niet het lijdend onderwerp van de nieuwe Opiumwet zijn, althans dat wordt geroepen door Justitie, ontspringen zij de dans niet. De kassajuffrouw verkoopt bijvoorbeeld potgrond aan mij. Deze potgrond ga ik gebruiken voor mijn hennepplantjes. In theorie handelt ze hartstikke strafbaar. Hoe Ivo en Fred dit probleem wilden oplossen? Schijnbaar moet de vriendelijke kassajuffrouw bij een ernstig vermoeden dat ik hennep ga kweken dit melden bij het Openbaar Ministerie. In mijn kloffie het tuincentrum bezoeken zit er dus niet meer in, want voor je het weet denkt die kassajuffrouw dat ik snode kweekplannen heb. En geef de kassajuffrouw eens ongelijk, want als ze het mis heeft en mij potgrond verkoopt, handelt zij zelf strafbaar.

Ik ben benieuwd hoe de rechter met deze wet omgaat. Graag zie ik deze kwestie worden voorgelegd aan de rechter in Noord-Nederland die geen straf heeft opgelegd voor het hebben van een hennepkwekerij. Dat geeft ongetwijfeld weer voer voor een column waar ik opnieuw kan beginnen met mijn inmiddels favoriete duo: Lange Frans en Baas B. Kunnen deze twee rappers niet weer eens samen de studio in?

actualiteiten over strafzaken & vervolging