Naar de rechter

Als mediation of collaborative divorce niet tot een oplossing leidt, kan het komen tot een procedure. Ook dan staan onze advocaten klaar om je belangen te behartigen.

Een echtscheidingsprocedure begint met het verzoek aan de rechtbank om de echtscheiding uit te spreken. Dit doet een advocaat. Daarbij kun je meteen een specifiek verzoek doen over regelingen rondom bijvoorbeeld de kinderen, kinderalimentatie of de financiële afwikkeling. De andere partij reageert op het verzoek en mag zelf ook laten weten wat zijn of haar wensen zijn.

Dan volgt er een zitting, waarbij je begeleid wordt door een advocaat. De rechter kan dan vragen stellen aan beide partijen en je advocaat zal deze beantwoorden. Een paar weken later doet de rechtbank schriftelijk uitspraak. Dat kan een definitieve uitspraak zijn, maar soms vraagt de rechter om extra onderzoek. Bijvoorbeeld naar het welzijn van de kinderen of de waarde van een woning of een onderneming.

Een procedure kan ook een oplossing zijn voor stellen die niet getrouwd zijn maar wel een kind hebben en die er samen niet uitkomen.